Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς ή παραπέντε είναι ένα σχετικά καινούριο άθλημα, το οποίο αποτελεί την απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα ασφαλές στην αρχή σπορ και στη συνέχεια, σε επίσημο αεράθλημα.
Η λέξη “Parapente” προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ‘’Parachute de pente ‘’, είναι γαλλική και σημαίνει “αλεξίπτωτο πλαγιάς”.
Ένας σάκος μικρού βάρους, μία πλαγιά για την απογείωσή μας και μια καλή εκπαίδευση, είναι αρκετά για να βρεθούμε στον αέρα και να εκπληρώσουμε το όνειρο του Ίκαρου.
Η αεροδυναμική του σχεδίαση, σε συνδυασμό με το βάρος του πιλότου, προσδίδουν στην πτέρυγα τέτοια χαρακτηριστικά πτήσης που επιτρέπουν στον πιλότο, εκμεταλλευόμενος την ροή του αέρα στο βουνό ή τα ανοδικά ρεύματα της ατμόσφαιρας, να πραγματοποιεί πτήσεις, μικρές και κοντινές στην αρχή και αργότερα, όταν η εμπειρία αυξηθεί, πολύωρες μακρινές πτήσεις αποστάσεων.
Η αεροδυναμική πτέρυγα του αλεξιπτώτου πλαγιάς επιτρέπει την ανεμοπορία ,δεν έχει σχέση με τo parachuting δηλ το αλεξίπτωτο πτώσης.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς αναγνωρίζεται από την Ελληνική πολιτεία ως άθλημα και αμέσως μπαίνει κάτω από την σκέπη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέσω της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.
Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το άθλημα;
Αφετηρία είναι η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στην Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πάτρας και έναρξη της εκπαίδευσης στην συνεργαζόμενη με το σωματείο εγκεκριμένη σχολή εκμάθησης Αλεξιπτώτου Πλαγιάς.
Το Παραπέντε ενώ φαίνεται χειριστικά απλό και εύκολο είναι στην πραγματικότητα είναι μια πολύ σοβαρή δραστηριότητα με την οποία υπερβαίνουμε τις ανθρώπινες δυνατότητές μας! Για αυτό και η εκπαίδευση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί τόσο θεωρητικές όσο και τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες.
Ποτέ μην εμπιστευτείτε κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της εκπαίδευσης έστω και εάν πετά άριστα και ασφαλώς ποτέ μην προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τρία σκέλη:
- θεωρία
- προπόνηση στο έδαφος-επίγειες ασκήσεις χειρισμού της πτέρυγας
- πτήσεις χαμηλές(λόφου) και στην συνέχεια υψηλές, με καθοδήγηση του εκπαιδευόμενου με ασύρματο
Το εξοπλισμό τον παρέχει η σχολή εκπαίδευσης και περιλαμβάνει:
- την πτέρυγα,
- το κάθισμα που είναι εφοδιασμένο με εφεδρικό αλεξίπτωτο
- τον ασύρματο επικοινωνίας και
- το κράνος,
Όλος ο εξοπλισμός χωράει σε ένα σάκο και είναι βάρους 10-15 κιλών.
Η πρώτη σας επαφή με το άθλημα, μπορεί να γίνει με πτήση διθέσιου αλεξίπτωτου (TANDEM) με τον εκπαιδευτή της σχολής.
Η εκπαίδευση ξεκινάει με την κατάκτηση του Βασικού Eπιπέδου (SAFEpro-para-1&2)και στην συνέχεια μπορεί να συνεχιστεί σε τρία επίπεδα και αντίστοιχα να οδηγήσει σε εξετάσεις που διοργανώνει η ΕΑΠ/ΕΛΑΟ για τα αντίστοιχα επίπεδα πιστοποίησης και αδειοδότησης των χειριστών. Η εκπαίδευση σε όλες τις αναγνωρισμένες σχολές ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης SAFEPRO-para του CIVL ,της Διεθνούς Επιτροπής της FAI για το Α/Π τα οποία έχουν υιοθετηθεί απο την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία για το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς.
- Εκπαίδευση Πιλότου Λέσχης-Π(ιλότος)Λ(έσχης)-SAFEpro-para-3
- Β επίπεδο εκπαίδευσης-Ανεμοπορία –Π(ιλότος)-SAFEpro-para-4
- Προχωρημένη εκπαίδευση-πτήσεις αποστάσεων-Π(επειραμένος)Π(ιλότος) SAFEpro-para-5