Το Αλεξλιπτωτο Πλαγιάς είναι επίσημο αεράθλημα αναγνωρισμένο απο την ΓΓΑ και όλα τα αεραθλητικά σωματεία μπορούν να διοργανώνουν αγώνες υπο την αιγίδα της ΕΛΑΟ. Οι αγώνες μπορεί να είναι:

Αγώνες Αποστάσεων, όπου οι αθλητές απογειώνονται απο μια απογείωση και στόχος είναι να ολοκληρώσουν μια διαδρομή που τους έχει δοθεί απο τον Διευθηντή Αγώνα. Κάθε διαδρομή περιλαμβάνει συγκεκριμένα Σημεία Στροφής δηλ γεωργαφικά σημεία ορισμένα απο τις συντεταγμενες τους και περασμένα στο GPS που φερει μαζί του κάθε αθλητής και πρέπει να τα περάσει πετώντας με την συγκεκριμένη σειρά στοχέυοντας να φτάσει στο ΓΚΟΛ στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτές οι διαδρομές λέγονται TASK και μπορεί να είναι διαδομές πολλών χιλιομέτρων ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες.  Η βαθμολόγηση γίνεται απο τον Βαθμολογητή,με το συγκεκριμένο ειδικό προγραμμα FS της Διεθνούς Ομοσπονδίας το οποίο συγκρίνει τα αρχεία των καταγεγραμμένων πτησεων όλων των συμμετεχόντων με βάση τις παραμέτρους που έχουν εξ αρχής τεθεί.

Αγώνες Ακριβείας Προσγειώσεων, όπου οι αθλητές πρεπει να προσγειωθούν στο κέντεο ενός ΣΤΟΧΟΥ ή όσο το δυνατο πιο κοντά σε αυτον.

Οι Ελληνικοί αγώνες Α/Π διενεργούνται με βάση τον επίσημο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΓΩΝΩΝ

Τα αποτελέσματα των αθλητών συντάσονται σε επίσημους πίνακες και εκδίδονται συγκεντρωτικά στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου αποστέλλονται στην ΓΓΑ αλλά και στην Επιτροπή της Διεθούς Ομοσπονδίας CIVL όπου  οι αθλητές κατατάσοονται ατομικά και ανα χώρα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, PWC. Τα αποτελέσματα των αθλητών στις διεθείς αλλά και στις ελληνικές κατατάξεις αποτελούν και κριτήριο για την σύσταση της Εθνικής Ομάδας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και την συμμετοχή τους σε μεγαλύτερες Πανευρωπαικές ή Παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις.